V prešovskej MHD plánujú od 1. júna zredukovať spoje

24.05.2011 Prešov

Prešov 24. mája (TASR) – Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP), a. s., pripravuje od 1. júna redukciu spojov na 11 linkách prešovskej mestskej hromadnej dopravy (MHD). Nepriaznivá finančná situácia sa však dotkne aj samotných zamestnancov podniku.
Riaditeľ DPMP Peter Janus uviedol, že dôvodom na priatie týchto opatrení je nárast nákladov spôsobený zvýšením DPH, cien nafty a pokles tržieb. Dodal, že nepriaznivo sa pod stav podpísalo aj krátenie peňazí pre MHD o 360.000 eur a viazanie ďalších 300.000 eur zo strany mesta.
\"Predložili sme návrh na schválenie cestovných poriadkov od 1. júna, kde dochádza k určitej redukcii v intervaloch jednotlivých liniek a spojov. S tým, že sa tie intervaly predlžujú z 10 na 12 minút, z 15 na 20 minút, respektíve z 20 na 30 minút,\" uviedol Janus.
Ďalším opatrením má byť zmrazenie miezd, mzdových taríf a príplatkov pre zamestnancov spoločnosti. Riaditeľ konštatoval, že táto skutočnosť znemožňuje splnenie požiadavky na valorizáciu miezd.
\"Takže sme sa dostali do sporu pri kolektívnom vyjednávaní. Momentálne riešime tento spor v hľadaní sprostredkovateľa a snažíme sa nájsť nejaké prijateľné východisko,\" vysvetlil Janus. Okrem toho podnik zmrazí odmeny pre členov štatutárnych orgánov spoločnosti.
\"Ďalší krok je nepríjemný vo vzťahu k zamestnancom, a to je vlastne náhrada mzdy vo výške 60 % priemerného zárobku z vážnych prevádzkových dôvodov jeden deň v týždni,\" povedal riaditeľ a dodal, že toto opatrenie chcú zaviesť od 1. júna, ale musia o tom ešte rokovať so zástupcami zamestnancov. Malo by sa to týkať pomocných a obslužných činností, údržbárov a technicko-hospodárskych pracovníkov.
\"Predložíme návrh na zmenu cenového výmeru, kde u jednorazových zľavnených lístkov nám cena stúpne o päť centov,\" vysvetlil Janus a doplnil, že celé občianske lístky majú zostať na terajších cenách. Čo sa týka časových predplatných lístkov, zľavy by mali klesnúť z doterajších 50 na 40 %. Rovnako sa uvažuje o zrušení osobitnej tarify, ktorá sa týka zamestnancov DPMP, mestského úradu a ďalších organizácií.
Zníženie výkonov sa prirodzene dotkne aj počtu zamestnancov. DPMP doteraz ukončil pracovný pomer so 6 vodičmi v skúšobnej lehote. Riaditeľ predpokladá, že ďalších asi 5 vodičov by malo v nasledujúcom období odísť do dôchodku.
Krátenie prevádzkovej dotácie na MHD a viazanie prostriedkov prijali so znepokojením aj zamestnanci DPMP. Žiadajú zastupiteľstvo, aby rozhodnutie prehodnotilo. Predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMP Milan Gáll dnes pre TASR uviedol, že svoje stanovisko chcú v stredu (25. 5.) tlmočiť priamo poslancom počas zasadnutia zastupiteľstva.
 

Vyberte región

mark